Lezing: Beeldvorming & Visual Thinking Strategies

Donderdag 11 juli 2019, 16:00 - 16:45
Willem de Kooning Academie, Rotterdam

VISUAL-LEZING_2
We kijken gemiddeld 2 seconden naar een afbeelding, maar wat we zien we eigenlijk? Samen met Adelijn van Huis, trainer en coach in Visual Thinking Strategies, laat ik tijdens deze lezing zien hoe ‘onderzoekend kijken’ nieuwe ontdekkingen kan opleveren. Over jezelf en de wereld om je heen.

Design research

Binnen mijn design research ben ik op zoek naar de verschillende verhalen die we delen en lezen in mediale beelden. Want hoe beïnvloeden deze beelden de beeldvorming van de wereld om ons heen? En van elkaar als mens? 

Met experimenten en iteraties probeer ik kijkprocessen te onderzoeken en inzicht te geven in onze persoonlijke manieren van kijken. Enerzijds hoe we onbewuste, razendsnelle associaties en verbanden leggen, categoriseren en veroordelen. Anderzijds is het een uitnodiging om stil te staan, onderzoekend en met een nieuwe blik te kijken. Met ruimte om te speculeren over meerdere mogelijkheden en scenario’s. 


Want zo’n nieuwe blik ontstaat niet vanzelf. Dat wat we dagelijks zien wordt veelal als vanzelfsprekend beschouwd en dat wat vanzelfsprekend is, valt niet meer op. Hoe haastiger de wereld om ons heen wordt, hoe minder lang we stil staan. We kijken gemiddeld 2 seconden naar een afbeelding. Veel te kort, om voorbij te gaan aan ons feilbare denken, om een tweede keer te kijken en de vele betekenislagen te ontdekken. 



Visual Thinking Strategies


Adelijn van Huis

Adelijn van Huis is trainer en coach in Visual Thinking Strategies. Samen met Ellie van den Bomen en Florentine Peijnenburg richtte zij in 2015 de Stichting VTS Nederland op.

Visual Thinking Strategies (VTS) is een leermethode met open vragen over kunst, waarbij vaardigheden als waarnemen, kritisch denken en (visuele) geletterdheid verbeteren door middel van geleide groepsdiscussies. Binnen mijn design research maak ik gebruik van VTS om mensen bewust te laten kijken naar nieuwsfotografie, te onderzoeken hoe de betekenis van beelden kan variëren en veranderen en om te reflecteren op ons kijkproces. Tijdens deze lezing ga ik hierover in gesprek met Adelijn van Huis, bevragen en verkennen we hoe VTS waardevol kan zijn binnen een diversiteit aan contexten en ervaar je hoe een VTS-gesprek werkt. 



“If we discover why we see the way we see,
we shall also discover something about the
situation
in which we are living”
John Berger