Zijn mensen zich bewust van de invloed van alledaags ontwerp op hun gedrag?

De chocolade diende als Conversation Piece. Lees hier meer over deze onderzoeksmethode waarbij je een dialoog kunt starten via een object.

Eén soort chocolade en vier verschillende verpakkingen met een andere uitgelichte boodschap: 1. 80% cacao, 2. Fair trade, 3. Extra romig, 4. Minder suiker. 


Welke keuzes maken de mensen op de Leidse markt als ik hen deze chocolade presenteer? En hoe reageren ze als ik hen uitleg dat in elke verpakking dezelfde chocolade zit? Via de chocolade hoopte ik een gesprek aan te gaan met de mensen over de invloed van ontwerp op gedrag.Reflectie

Verrassend was het gemak waarmee mensen uit zichzelf naar mij (de chocolade…) toekwamen, zodat een gesprek makkelijk was aangeknoopt. Daarnaast ontstonden er situaties waarbij niet alleen de mensen met mij, maar ook met elkaar in gesprek gingen over het onderwerp.


Omdat deze manier van onderzoek doen gaat om kwalitatieve data, kan ik er geen harde conclusies uit trekken. Wat wel merendeels voor kwam waren de situaties waarin mensen het tegenovergestelde zeiden van wat ze daadwerkelijk deden (‘nee zeggen’, maar ‘ja doen’ of andersom). Doordat ze eerst de gelegenheid kregen om hun keuze te maken, konden we daarna gezamenlijk reflecteren op dit gedrag en ontstond er daarom meer bewustzijn en begrip. Anderzijds kwam het ook vaak voor dat mensen alsnog ontkende zich niet te laten verleiden door het ontwerp van verpakkingen, waarna er vervolgens een opmerking volgde die dat weer tegensprak ("Nee ik ben daar niet gevoelig voor, maar deze repen zou ik sowieso niet kopen want ik vind ze allemaal niet mooi").


Aandachtspunten

 Bij design of ontwerp denken mensen niet meteen aan alledaagse dingen zoals verpakkingen.

 Chocolade is heeft een lading. Omdat ik als voorbeeld een chocoladereep presenteerde, vonden mensen het moeilijk om de koppeling te maken naar andere soort ontwerpen die kunnen inspelen op je gedrag. Hiervoor moest ik gerichte voorbeelden geven, maar vaak kwamen ze dan toch weer terug bij de chocoladereep.

Iets laten proeven werkte heel goed en de locatie paste daar goed bij.

Soms vond ik het lastig om te reageren op mensen die zichzelf tegenspraken. Confronteer ik ze daar dan mee of stel ik nog een keer de vraag? Een goed leerpunt om over na te denken qua interviewtechnieken.

Ik heb nu gedocumenteerd met foto en schrift. Reacties van mensen en de confrontatie met persoonlijk gedrag had goed op video kunnen werken.

Laat een bericht achter